zondag 21 september 2014

Zomerse bloemen

Over 2 dagen begint officieel de herfst. Alhoewel ik de herfst altijd een erg mooi seizoen vind (nou ja, op de regen na dan), moet ik toch altijd weer even wennen aan het feit dat de dagen korter worden en je niet meer zomaar lekker buiten kunt gaan zitten. Om toch nog een beetje het zomerse gevoel vast te houden, heb ik deze bloemen gemaakt. Ook al zijn ze van stof, bloemen lijken toch altijd een ruimte op te fleuren. Deze staan nu gezellig in de keuken op de vensterbank.


De werkbeschrijving van de bloemen kun je vinden in het boek "Eline's huis" van Eline Pellinkhof (project 30). In het boek staat heel duidelijk uitgelegd hoe je de bloemen maakt, inclusief de bijbehorende bloempatronen. De stof van de bloemen komt van byPetra, daar kun je veel leuke stofjes, lintjes en andere creatieve materialen bestellen (waaronder ook de boeken en materialen van Eline Pellinkhof).

De bloemen staan in 2 oude kruikjes die ik bij de Snuffelshop heb gehaald. De kruikjes waren oorspronkelijk bruin, maar ik heb ze een compleet andere uitstraling gegeven door ze te verven.

Benodigdheden:
- Oude kruikjes
- Spiritus (of ander schoonmaakmiddel om te ontvetten)
- Schuurpapier
- Primer
- Verf (ik gebruikte krijtverf van Abbondanza, in de kleuren Old wWhite en Creamy White)

Stap 1
Maak de kruikjes goed schoon en ontvet ze. Dit is belangrijk, anders hecht de verf straks niet goed op het materiaal.

Stap 2
Breng een laag primer aan.

Stap 3
Verf de kruikjes. Probeer niet in 1 keer een dekkende laag aan te brengen, maar breng 2 dunne lagen krijtverf aan. Op deze manier krijg je een netter resultaat.

Tot slot heb ik om beide kruikjes een lintje geknoopt.

maandag 15 september 2014

Opknapbeurt voor oude eettafel

Deze keer een bericht over een van mijn grootste projecten tot nu toe, namelijk het opknappen van een oude eettafel. Ik was al een tijdje op zoek naar een leuke eettafel die wat maat betreft goed zou passen in ons appartementje. Via Marktplaats heb ik voor een leuk prijsje een oude eettafel gevonden en eerder dit jaar eindelijk opgeknapt. Het was een aardig klusje, maar stiekem ben ik wel erg trots op het resultaat. Je herkent hem niet meer terug! ;)


De tafel vond ik op Marktplaats en kon ik voor €40,- overnemen. Aangezien ik de tafel wilde opknappen, had ik vooral gezocht naar betaalbare tafels. Er komen immers nog extra kosten bij, zoals de aanschaf van goede verf.

De tafel was bewerkt met een donkerbruine beitslaag en had op het blad nogal wat gebruikssporen. Ook zat een van de poten wat los waardoor de tafel wat wiebelig was, maar gelukkig heb ik een heel handige vader die hier een oplossing voor heeft bedacht (die poot komt niet meer los ;)).

Mijn originele plan was om een doorleefd effect te creƫren door als laatste stap de verf op te schuren. Op die manier zou de tafel perfect bij de antieke vitrinekast passen die ernaast staat. Ik besloot daarom om als eerste de beitslaag te gaan verwijderen met afbijt. Ik gebruikte hiervoor afbijt van Histor, dat kun je bij de meeste verfwinkels kopen. Omdat de poot uit veel houtsnijwerk bestaat, kom je hier niet zo ver met een krabber (en met een krabber loop je het risico dat je het houtsnijwerk beschadigd). Daarom gebruikte ik voor de poot voornamelijk staal sponzen, dat werkte bij het houtsnijwerk super! Het was echter wel een flinke klus waar ik een tijd mee bezig ben geweest. Maar uiteindelijk heb ik nagenoeg alle beits kunnen verwijderen.


Nog een paar tips:
  • Smeer niet teveel plekken in 1 keer in met afbijt. Je bent best even bezig om de beitslaag uit alle randen van het houtsnijwerk te krabben en het is zonde als tegen die tijd het volgende deel teveel is opgedroogd om nog te kunnen bewerken. 
  • Smeer de te behandelen plek ruim in met afbijt. Het is een vreemd goedje en smeert niet altijd even gemakkelijk uit, maar zorg dat je een goed dikke laag aanbrengt.
  • Koop een pakje latex handschoenen (bv bij de Karwei), vooral als je staal sponzen gebruikt loop je anders risico de afbijt aan je handen te krijgen.
  • Leg iets onder het te behandelen voorwerp, bij het afkrabben van de beitslaag valt dit in een soort klontjes van het hout. Het zou zonde zijn als je vloer erdoor aangetast wordt.
  • Er zijn ook milieuvriendelijke afbijtmiddelen verkrijgbaar. Deze afbijtmiddelen zijn biologisch afbreekbaar en oplosmiddelvrij (dus er ontstaan geen dampen, waardoor ventilatie niet noodzakelijk is). Een voorbeeld hiervan is Abbondanza Bio Strip, dit kun je hier kopen. 
Nadat de beitslaag verwijderd was, heb ik de hele tafel gereinigd om de mogelijke laatste resten afbijt te verwijderen. Omdat ik met de staalsponzen het hout kaal had gekrabd/geschuurd, hoefde ik niet nogmaals te schuren en kon ik beginnen met een eerste laag verf. Omdat ik de verf wilde gaan doorschuren, heb ik niet eerst een laag grondverf of primer aangebracht. Als je echter wilt gaan voor een dekkend resultaat zou ik dit wel aanraden! 


In totaal heb ik 3 dunne lagen krijtverf aangebracht, waarvan ik de laatste laag iets heb verdund met water (de krijtverf was naar mijn mening wat aan de dikke kant waardoor het niet heel prettig uitsmeerde). Het werkt beter om verschillende dunne lagen aan te brengen dan in 1 keer proberen een dekkende laag aan te brengen. Tussen de lagen door heb ik steeds de gedroogde verflaag licht opgeschuurd. Dat is erg belangrijk om te zorgen dat de verschillende lagen goed hechten.

Voor mijn tafel heb ik krijtverf van Farrow & Ball gebruikt (White Tie, dead flat, 0,75 l). Er zijn in Nederland verschillende verfwinkels die deze verf verkopen, ik heb de verf besteld bij Kesler in Zeist. 


Toen de verf eenmaal op de tafel zat begon ik toch erg te twijfelen of ik de verf nog wel wilde opschuren. Ik vond het resultaat nu al erg mooi en was bang dat doorschuren al snel een te rommelig/onrealistisch effect zou geven. Dus uiteindelijk besloot ik het toch maar zo te laten. En er komen vanzelf op den duur wel slijtplekken op de poot door iedereen die er met z'n voeten op gaat zitten ;) 

Matte krijtverf is wat minder makkelijk schoon te houden, bij meubels die veel gebruikt worden is het handig om de laag krijtverf te beschermen met bijvoorbeeld een laag vernis. Omdat ik het matte effect van de krijtverf wilde behouden heb ik gekozen voor een extra matte (transparante) vernis van Polyvine. Ik heb 2 dunne lagen aangebracht op het tafelblad (de rest van de tafel heb ik niet bewerkt). Je ziet nauwelijks verschil met de rest van de tafel, het blijft echt een matte uitstraling hebben maar maakt wel heel makkelijk schoon!

zaterdag 13 september 2014

Uiltjes en een vlaggenlijn

Vandaag een post over het tweede kraamcadeau dat ik onlangs met een vriendin heb gemaakt. We hebben 2 uiltjes en een vlaggenlijn gemaakt. Hieronder even wat fotootjes met een korte uitleg.

Knisper uiltjes
  
Het idee voor deze uiltjes kwamen we tegen op pinterest, je kunt ze ook hier via de Etsy shop kopen. We vonden ze zo schattig, dat we besloten er zelf 2 te maken. Het is niet heel ingewikkeld, het principe is hetzelfde als het maken van labeldoekjes. Je kunt gewoon de werkbeschrijving voor de knisperdoekjes volgen, met het enige verschil dat je een andere vorm hebt.


Een paar extra tips:

- de ogen en snavel zijn van vilt en worden als eerste op de stof bevestigd
- het geeft een leuk effect om de stof van de vleugels precies andersom te leggen dan die voor het lijfje
- doe geen plastic folie in de vleugels



Het is met deze vorm wel een iets lastiger klusje om de stof (met folie) te draaien. Probeer de folie zoveel mogelijk heel te houden. Mocht het toch wat los laten bij de naad is dat niet direct heel erg. Zorg dat je het folie goed legt en naai een dubbele naad langs de rand van het uiltje, dit geeft een mooi afgewerkt effect en het zorgt er gelijk voor dat de folie weer vast zit.

Vlaggenlijn

De vlaggenlijn hebben we gemaakt van allemaal verschillende lapjes stof, dit kun je prima maken van restjes stof van andere projecten. Door allemaal verschillende patroontjes te gebruiken krijg je een vrolijk effect. Wat voor stofjes en combinaties je maakt hangt natuurlijk heel erg af van je eigen smaak en de gelegenheid.


Benodigdheden:
- (verschillende) lapjes stof 
- biasband

Stap 1
Knip voor elk vlaggetje 2 punten uit dezelfde stof.

Stap 2
Leg de stof met de goede kanten op elkaar en naai de punt vast. Laat hierbij de bovenkant van het vlaggetje open om de punt om te keren. Voor het omdraaien van de stof ik het handig om een hoekje uit de naad bij de punt te knippen.

Stap 3
Strijk de punten. Door het strijken maak je de naden plat en zien de vlaggen er netjes uit. Daarnaast werkt het ook gemakkelijker bij het bevestigen van de vlaggen aan het biasband.

Maak op deze manier het aantal vlaggetjes dat je nodig hebt voor je vlaggenlijn.

Stap 4
Leg de losse vlaggen tussen het biasband en speld ze vast. Naai met de naaimachine het band (en daarmee ook de vlaggen) vast.



Vlak voor we op kraamvisite gingen hebben we de naam van de kleine met vilten letters op de vlaggen bevestigd, hierdoor krijg je een heel persoonlijk cadeautje. Natuurlijk kun je dit ook voor een verjaardagsfeestje doen (met de naam van de jarige, of met een andere tekst).