zaterdag 31 mei 2014

Labeldoekjes

Labeldoekjes zijn heel makkelijk om zelf te maken en erg leuk als kraamcadeautje! Een tijdje terug maakte is deze twee labeldoekjes. Ik heb twee verschillende doekjes gemaakt: een 'gewone' en een knisperdoekje.


Benodigdheden:
- Badstof (of een andere zachte stof)
- Stof met een leuk patroontje
- Lintjes
- Gekleurd naaigaren
- Voor het knisperdoekje: plastic inpakfolie

Stap 1
Bepaal de maat van het doekje.

Mijn doekjes zijn 21 x 21 cm. Dat lijkt misschien een beetje vreemde maat, maar dat had vooral te maken met het patroontje van de stof voor het knisperdoekje. Knip uit beide stofjes de maat van het doekje (+ naad). 


Stap 2
Als je aan de badstof kant van het labeldoekje een figuurtje wilt naaien, moet je dat nu als eerste doen. Je kunt het figuurtje eventueel met krijt aan de achterkant van de stof tekenen. Ik heb het hartje en de ster meerdere keren met roze garen gestikt. Als je dit niet al te precies doet, krijg je een leuk speels effect.


Stap 3
Leg beide stukken stof met de goede kant op elkaar en zet vast met spelden. Nu kun je bepalen waar de labeltjes komen en deze tussen de stof leggen. Zet de labeltjes goed vast op de stof met spelden.

Let erop dat de lintjes naar binnen wijzen, je gaat de stof immers nog binnenstebuiten keren. Als er lintjes naar buiten wijzen, dan komen deze aan de binnenkant te zitten (en dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling).

Stap 4 
Liggen alle lintjes goed en heb je ze vast gespeld? Dan kun je nu het doekje gaan naaien. Hou een kleine opening om het doekje te kunnen keren. Deze opening kun je aan het eind met de hand dicht naaien. 

Knisperdoekje
Knip in de maat van je doekje een stuk folie uit en leg dit op de stof.

Let er even goed op dat je de folie op de goede plek bij de stof legt voor je alles aan elkaar vast naait, het moet na het keren aan de binnenkant van het doekje komen te zitten (ik dacht nog even snel een extra doekje te maken en naaide de folie in de gauwigheid aan de verkeerde kant, lekker slim!). De folie moet helemaal onderop of bovenop liggen, niet tussen beide stofjes in!

Verder werkt het precies hetzelfde als het maken van een 'gewoon' labeldoekje. Het keren is alleen iets lastiger doordat de folie niet zo soepel is als de stof. Doe ook goed voorzichtig, de folie scheurt namelijk vrij makkelijk los van de naad.

Is er toch een stukje folie losgeraakt bij het keren van de stof? Geen paniek! Zorg dat je de folie netjes in het doekje legt en naai een siernaad langs de rand van het doekje. Op die manier naai je gelijk eventueel losgeraakte stukjes folie weer vast aan de stof.

Let op: In principe kan de folie niet uit het doekje als alles is dichtgenaaid, maar als het van binnen los zit kan het wel na wassen een propje vormen in het doekje. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten